Aanleg 150 kV verbinding MOK in uitvoering

24 juni 2016

Ten behoeve van het vergroten van de transportcapaciteit tussen de hoogspanningsstations Marconistraat – Ommoord – Krimpen aan den IJssel wordt door BAM Infra, Energie en Water B.V. (BAM) in opdracht van TenneT TSO B.V. (TenneT) een 150 kV hoogspannings- kabelverbinding aangelegd tussen Rotterdam-Marconistraat, Rotterdam-Ommoord en Krimpen aan den IJssel.

De aanleg van de kabelverbinding is opgedeeld in diverse tracédelen waarbij onderscheid word gemaakt in drie uitvoeringsmethodieken, namelijk uitvoering in open sleuf, horizontale gestuurde boringen (HDD’s) en aanleg in bestaande mantelbuizen.

Deze hoogspanningsverbinding bestaat uit 3 aparte kabels (fasen) met een aparte glasvezelkabel die als signaalkabel zal worden gebruikt. Bij de uitgevoerde horizontaal gestuurde boringen is voor elk van de vier kabels één aparte mantelbuis van HDPE voorzien, die gezamenlijk als één bundel in het boorgat zijn ingetrokken. Na het intrekken van de mantelbuizen zijn de hoogspannings- en signaalkabel doorgevoerd.

De horizontaal gestuurde boringen zijn uitgevoerd door de aannemer Gebroeders van Leeuwen Boringen B.V. De langste boring heeft een lengte van 1002 m. Tijdens de boringen is de afgelegde weg van het boorgat vastgelegd in X,Y en Z – coördinaten (pilotdata). De pilotdata is vastgelegd door middel van een optisch Gyro Steering Tool meetsysteem van Firma Drillguide (Brownline). De pilotboordata van de diverse HDD’s is door BT Geoconsult geanalyseerd om de maximale afwijkingen ten opzichte van de ontwerpboorlijnen te bepalen. Daarnaast heeft BT Geoconsult de boorplannen geverifieerd, de muddrukken tijdens de uitvoering gecontroleerd, diverse kwaliteitstesten op de gebruikte mud uitgevoerd en revisietekeningen van de boring aangeleverd aan de opdrachtgever