Bureau versus voeten in de klei 

13 september 2018

Als Specialist in de praktijk willen wij niet alleen technisch goede ontwerpen en adviezen leveren, maar ook praktische ontwerpen leveren. Kennis van buiten (uitvoering) is daarmee erg belangrijk. We gaan dan ook regelmatig naar buiten om de projecten in uitvoering te bekijken. Het was dan ook erg leuk dat we meermaals mochten gaan kijken bij de bouw van de windturbines op de Slufterdam (Maasvlakte). Bij dit project is BT Geoconsult in diverse fases betrokken geweest. Het project betreft het vervangen van 17 windturbines door 14 grotere windturbines. Een interessant project vanwege de ligging van de windturbines op de dam, naast een baggerdepot en in een gebied waar restricties gelden vanwege natuur en dier. BT Geoconsult is bij dit windturbine project vanaf ontwerpfase tot en met uitvoering civiele werken (BoP Balance of Plant) betrokken, niet alleen op engineering gebied maar ook op het gebied van tendermanagement. BTG is eveneens betrokken geweest bij het opstellen van de demontage plannen van de windturbines die er al stonden. Hierbij heeft BTG het geotechnisch draagvermogen van de funderingen van de kraanopstelplaatsen conform het hijsplan getoetst.

In maart 2018 zijn enkele medewerkers, betrokken bij het project, op locatiebezoek geweest. Toen hebben we de installatie van de in de grond gevormde schroefinjectiepalen bijgewoond. Bij een andere windturbine werd de wapening van de poer geplaatst. Het is heel indrukwekkend om te zien hoe groot zo’n poer wel niet is, en de hoeveelheid wapening die hiervoor benodigd is. Erg leerzaam om te zien!

Half augustus zijn nogmaals enkele medewerkers afgereisd naar de Slufterdam. Alle funderingen waren af en veel van de nieuwe windturbines stonden er al. Ditmaal hebben we het hijsen van de rotor hub van een windturbine bijgewoond. Ook hier zagen we weer hoe groot alles is bij zo’n winturbine: de onderdelen van de windturbine, de ankerbouten, de betonnen funderingspoer. Al met al goed om af en toe de computer op het bureau in te ruilen voor de PBM’s en de voeten in de klei.